Ukrajina zastaví tranzit plynu do Európy cez stanicu Sochranovka

11.05.2022 Celý región

Kyjev 10. mája (TASR) - Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU uviedol, že tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, bude od stredy 11. mája zastavený. Dôvodom sú aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

GTSOU na svojej internetovej stránke informoval, že od stredy 11. mája 7.00 h miestneho času už nebude zabezpečovať tranzit ruského plynu cez stanicu Sochranovka. Firma dodala, že už skôr upozorňovala Rusko, že aktivity okupačných síl v Luhanskom regióne môžu narušiť transport približne tretiny plynu smerujúceho cez územie Ukrajiny do Európy. "Spoločnosť opakovane informovala (ruský plynárenský koncern) Gazprom o hrozbách, ktoré pre tranzit plynu predstavujú aktivity okupačných síl a vyzvala na ukončenie zásahov do činnosti zariadení. Tieto výzvy však neboli vypočuté," dodala ukrajinská firma.

Podľa GTSOU by sa objem plynu určený pre Sochranovku (stanica zabezpečuje takmer tretinu z celkového tranzitu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy) mohol dočasne presmerovať do stanice Sudža, čo by zabezpečilo naplnenie európskych kontraktov. Cez Sudžu, ktorá je pod kontrolou Ukrajincov, prechádza väčšina z objemu plynu transportovaného z Ruska do Európy cez Ukrajinu.

Gazprom však podľa Reuters uviedol, že "technologicky nie je možné" presunúť celý objem plynu na stanicu Sudža, ako navrhol GTSOU. V utorok cez Sochranovku smerovalo do Európy zhruba 27 % ruského plynu a zvyšok cez stanicu Sudža.
 

Požiadavky na tranzit plynu do Európy cez stanicu Sochranovka klesli

Kyjev/Bratislava 11. mája (TASR) - Požiadavky na tranzit plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, pre stredu padli na nulu, ukázali údaje ukrajinského prevádzkovateľa plynovodov GTSOU. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Kyjev už v utorok (10. 5.) varoval, že dodávky touto trasou sa zastavia. Cez tranzitný bod Sochranovka sa prepravuje približne tretina plynu, ktorý cez Ukrajinu smeruje do Európy.

GTSOU v utorok deklaroval "vyššiu silu" (force majeure) a uviedol, že od stredy sa zastavia dodávky plynu cez Sochranovku. Ako dôvod zastavenia dodávok uviedol aktivity ruských okupačných síl. Tento plynovod totiž vedie cez Luhanskú oblasť, ktorej časť majú pod kontrolou ruskí separatisti. GTSOU tiež navrhol, aby Rusko presunulo dodávky na inú trasu.

Ruský koncern Gazprom, ktorý má monopol na prepravu ruského plynu cez plynovody, však uviedol, že presmerovanie celého objemu do vetvy cez stanicu Sudža, ako navrhuje GTSOU, je "technicky nemožné".

Požiadavky na prepravu ruského plynu do Európy cez stanicu Sudža dosiahli v stredu takmer 72 miliónov kubických metrov (m3). V utorok dosiahol celkový objem ruského plynu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy 95,8 milióna m3.
 
 

Vyberte región

mark